dijous, 31 de juliol del 2008

Cor Maria B.



La Maria és zeladora de la capella des de 1968 i se’n va fer càrrec per un fet concret. Tenia la seva sogra molt malalta a casa i solia visitar-la sovint mossèn Joaquim Blancafort; un dia li va fer la proposta d’encarregar-se d’un circuit i li va respondre afirmativament. A partir d’aquell moment va establir el circuit i “en aquell temps no vaig trobar ningú que digués que no”. Eren uns vint-i-set o vint-i-vuit però des d’aleshores ha variat molt: hi ha jovent i altra gent que no la volen, gent que ha canviat de casa. Actualment les famílies que l’acullen són quinze entre les quals hi compta la seva casa i la de la seva jove que viu a la planta baixa de l’edifici on tenen la llar. No hi ha establerta una regularitat concreta. En un edifici, per exemple, en un principi eren quatre pisos els que la tenien però al final se la va quedar una sola senyora els quatre dies i també hi ha el cas d’una dona que, a vegades marxa a viure uns dies fora i la veïna se la queda els dies que li pertocarien a l’altra, per això, diu “hi ha mesos que arriba molt d’hora i n’hi ha que falta poc que acabar-lo”.
Recorda que, en alguna ocasió ha hagut de fer algun arranjament, com el vidre trencat, però cap desperfecte gaire gran; també es va donar el cas que el Sant Josep tenia el cap trencat i ells mateixos ho van arreglar. De tant en tant també hi canvia les flors de l’interior.
La Maria considera que la recaptació no és gaire gran, uns cent euros anuals dels quals descompten les misses que s’han hagut de pagar en el cas d’un difunt en alguna família del circuit.